Mast. biohem. Jelena Maksimović

Farmaceutski fakultet

Zvanje: Istraživač-saradnik
Organizaciona jedinica: Katedra za medicinsku biohemiju
Adresa: Vojvode Stepe 450, 11221 Beograd, Srbija
Prostorija: A 206
Telefon: + 381 11 3951-265
Email: jelena.gagic@pharmacy.bg.ac.rs

CV


Jelena Maksimović (rođ. Gagić) je rođena 17.10.1995. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao nosilac Vukove diplome. Osnovne akademske studije upisala je 2014. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, obrazovni profil Diplomirani biohemičar. Dobitnica je Nagrada Univerziteta za postignut uspeh u toku studija za školske godine 2014-2018. Takođe, od treće godine studija nosilac je stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Provela je šest nedelja na Tehnološkom univerzitetu u Gracu, tokom 2017. godine, u okviru Letnje škole hemije. Na četvrtoj godini studija postala je stipendista Fonda za mlade talente-„Dositeja“, što se nastavilo i naredne godine, na master studijama. Aktivno je učestvovala u promociji nauke mladima kroz manifestacije Noć istraživača (2016. i 2017) i Hemijski vikend (2018) godine. Koautor je saopštenja predstavljenog na međunarodnoj konferenciji u Portugalu 2018. godine. Iste godine, završila je osnovne akademske studije sa prosekom 9,91 i upisala master studije biohemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Letnji semestar master studija provela je na Erasmus+ razmeni na Institutu za biohemiju, na Tehnološkom univerzitetu u Gracu, u Austriji, u toku koje je radila svoju master tezu. Master studije završila je 2019. godine sa prosekom 10,00, a 2020. godine upisala je doktorske akademske studije na Katedri za medicinsku biohemiju, na Univerzitetu u Beogradu - Farmaceutskom fakultetu, gde je 2021. godine izabrana u zvanje istraživač-pripravnik. U oktobru 2021. pohađala je PhD kurs qPCR, na Roskilde Univerzitetu, u Danskoj, u okviru EU COST Action CardioRNA. Član je Društva medicinskih biohemičara Srbije. Koautor je 2 rada u međunarodnim časopisima. Trenutno je na četvrtoj godini doktorskih studija modul-Medicinska biohemija na Farmaceutskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Na sednici Nastavno-naučnog veća Farmaceutskog fakulteta održanoj 22.06.2023. godine, doneta je odluka o prihvatanju teme i određivanju mentora doktorske disertacije Jelene Maksimović (rođ. Gagić) pod nazivom ,,Biohemijski i genetski markeri sinteze, preuzimanja, efluksa i ćelijskog metabolizma holesterola kod pacijenata sa kolorektalnim karcinomom”. Jelena Maksimović je na sednici Izbornog veća Farmaceutskog fakulteta, održanoj 23.11.2023. izabrana u zvanje istraživač-saradnik.

  • Zeljkovic, A., Mihajlovic, M., Vujcic, S., Guzonjic, A., Munjas, J., Stefanovic, A., Kotur-Stevuljevic, J., Rizzo, M., Bogavac-Stanojevic, N., Gagić, J., Kostadinovic, J., Vekic, J. (2023). The Prospect of Genomic, Transcriptomic, Epigenetic and Metabolomic Biomarkers for The Personalized Prevention of Type 2 Diabetes and Cardiovascular Diseases. Current Vascular Pharmacology 21(3).
  • Sopić, M., Ninić, A., Munjas, J., Miljković, M., Erceg, S., Guzonjić, A., Gagić, J., Bogavac-Stanojević, N., Kotur-Stevuljević, J. (2022). Change of transcriptomic signature in subcutaneous adipose tissue induced by weight loss. Biologia Serbica, 44(1).