Mag. farm. med. biohem. Tijana Ilić

Farmaceutski fakultet

Zvanje: Istraživač-saradnik
Organizaciona jedinica: Katedra za bromatologiju
Adresa: Vojvode Stepe 450, 11221 Beograd, Srbija
Prostorija: B203
Telefon: + 381 11 3951-327
Email: tilic@pharmacy.bg.ac.rs

CV


Tijana D. Ilić rođena je 1994. godine u Smederevu. Osnovnu školu „Dositej Obradović“ završila je u Smederevu a srednju Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu u Beogradu, obe kao nosilac Vukove diplome.

Školske 2013/14. godine upisala je integrisane akademske studije Farmacija-medicinska biohemija na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U toku studiranja bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2014-2017), Fonda za mlade talente Republike Srbije (stipendija Dositeja, 2018), Fondacije Studenica (2018), CEEPUS programa (2018), kao i grada Smedereva. Bila je član Studentskog parlamenta Farmaceutskog fakulteta, predstavnik studenata smera Farmacija-medicinska biohemija i član Komisije za akreditaciju studijskog programa Farmacija-medicinska biohemija 2018. godine. Učestvovala je u izradi tri naučno-istraživačka rada u organizaciji Centra za naučno-istraživački rad studenata Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, koji su prezentovani na Kongresima studenata biomedicinskih nauka i XXI Srpskom kongresu medicinske biohemije i laboratorijske medicine sa međunarodnim učešćem. Deo eksperimentalnog završnog rada po nazivom „ Uticaj oksidativnog stresa i životnih navika na dužinu telomera kod zdravih osoba“ uradila je na Katedri za kliničku biohemiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, u okviru srednjoevropskog programa za razmenu studenata i nastavnog osoblja (CEEPUS). Završni rad je odbranila u septembru 2018. godine sa ocenom 10 i prosečnom ocenom tokom studiranja 9,64. Po obavljenom pripravničkom stažu u laboratoriji Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” u Beogradu, položila je stručni ispit u julu 2019. godine.

Doktorske akademske studije na Univerzitetu u Beogradu-Farmaceutskom fakultetu, modul Bromatologija, upisala je akademske 2018/19. godine i položila je sve ispite sa prosečnom ocenom 10.

Na osnovu rezultata konkursa Drugog poziva za uključivanje 100 talentovanih mladih istraživača-studenata doktorskih akademskih studija za učešće na naučnoistraživačkim projektima, od februara 2019. godine, u zvanju istraživač-pripravnik, zaposlena je na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom 2019. godine, bila je angažovana na projektu „Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu“, III46009, finansiranom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Trenutno je učesnik dve COST akcije: CA16112 „Personalized Nutrition in aging society: redox control of major age-related diseases” i CA19105 „Pan-European Network in Lipidomics and EpiLipidomics”. Nakon prijvljene teme doktorske disertacije pod nazivom “Hemijski sastav i biološka aktivnost plodova Lycium barbarum L. i L. ruthenicum Murr. (Solanaceae) gajenih u Srbiji”, od marta 2022. godine, u zvanju je istraživač-saradnik.

U školskoj 2020. godini pohađala je i završila kurs „Principi rada sa eksperimentalnim životinjama“. Bila je polaznik međunarodnih škola i radionica: „Metallomics: Food, feed and environmental applications with practical training” (2019), „Scientific basis for FBDG – new challenges” (2019), „Lipidomics: hands on training in the characterization of the lipidome of foods and agricultural raw materials“ (2020), kao i obuke za nastavno-naučno osoblje u okviru programa „TRAIN“ (engl. Training & Research for Academic Newcomers) u organizaciji Univerziteta u Beogradu.
Autor je i koautur radova saopštenih na naučnim skupovima međunarodnog i nacionalnog značaja štampani u izvodu, od čega je 4 radova objavljeno u časopisima sa SCI liste. Prema bazi Scopus, citiranost bez autocitata je 81, a H-indeks 3.

Osim istraživačkog rada, učestvuje u realizaciji praktične nastave na obaveznim i izbornim predmetima Katedre za bromatologiju (Bromatologija, Kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica I, Kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica II i Zdravstvena ispravnost predmeta opšte upotrebe). U anketama studentskog vrednovanja pedagoškog rada nastavnika i saradnika ocenjivana je najvišim ocenama. Bila je član komisija za izradu i odbranu 75 završnih radova na integrisanim akademskim studijama farmacije i farmacije-medicinske biohemije.

Član je Društva za ishranu Srbije i Saveza farmaceutskih udruženja Srbije.

  • Ilić T, Dodevska M, Marčetić M, Božić D, Kodranov I, Vidović B. Chemical characterization, antioxidant and antimicrobial properties of goji berries cultivated in Serbia. Foods 2020; 9(11): 1614.
  • Vidović B, Milinčić D, Marčetić M, Djuriš J, Ilić T, Kostić A, Pešić M. Health benefits and applications of goji berries in functional food products development: a review. Antioxidants 2022; 27: 11(2):248.
  • Marčetić M, Samardžić S, Ilić T, Božić D, Vidović D. Phenolic composition, antioxidant, anti-enzymatic, antimicrobial and prebiotic properties of Prunus spinose L. fruits. Foods 2022; 11: 3289.
  • Ivanović N, Ilić T, Zrnić-Ćirić M, Todorović V, Đuričić I, Dabetić N. Agri-food by-products as a source of sustainable ingredients for the production of functional foods and nutraceuticals. Arhiv za farmaciju, 2023; 73: 190-204.
  • Ilić T, Krgović N, Božić D, Samardžić S, Marčetić M, Zdunić G, Vidović B. Polyphenols profile and in vitro biological activities of black goji berries (Lycium ruthenicum Murr.). Journal of Berry Research, 2024.