Program obeležavanja Jubileja 80 godina farmacije u Srbiji u oktobru

Oktobar - mesec farmacije

15. oktobar 2019, Otvaranje izložbe “Tražim početak, sjaj i sate stale”, iz ciklusa “Velikani u farmaciji”, autora Jelene Manojlović. Farmaceutski fakultet

Izložbom je otvorena mogućnost da se osvetli lik, delo I izvrsnost pojedinaca, rodonačelnika obrazovanja u farmaciji. Njihove zasluge u u spostavljanju naučnih disciplina u polju farmacije su nemerljive. O akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu, biće predstavljeni arhivska građa, lični predmeti, audio zapisi, fotografije iz različitih privatnih kolekcija. Namera autora i organizatora je da široj publici predstave profesionalni značaj Stevana Jakovljevića, poznatijeg kao književnika, akademika književnosti, koji je sa druge strane bio prvi starešina Farmaceutskog odseka i prvi profesor botanike na Farmaciji, kao i Jovana Tucakova, osnivača Instituta “Josif Pančić”, akademika iz etno-medicine, prvog profesora farmakognozije.

Detaljnije informacije o izložbi

Otvararanje izložbe - galerija fotografija

19. oktobar 2019. Nacionalni simpozijum “Farmaceutski proizvodi i usluge: kompetencije zasnovane na dokazima i inovaciji znanja”.

Povodom obeležava jubileja 80 godina studija farmacije u Beogradu, Simpozijum organizuje Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i akreditovan je odlukom Zdravstvenog saveta Srbije kao kurs kontinuirane edukacije.

Tokom niza godina uloga farmaceuta u društvu se menjala, te je ekspert za proizvodnju lekova, snabdevanje I pružanje odgovarajućih informacija o lekovima, postao i zdravstveni profesionalac posvećen zdravstvenoj zaštiti sa pacijentom u centru pažnje koji obezbeđuje efektivnu I bezbednu upotrebu lekova. U okviru farmaceutske profesije sve više je prisutan multi-disciplinarni rad, a u zavisnosti od radne prakse farmaceuti ne retko preuzimaju I uloge menadžera I lidera, kreatora novih usluga, mentora, edukatora, istraživača. Obrazovanje studenata u skladu sa savremenim ulogama farmaceuta, kao I kontinuirani razvoj i edukacija kolega u praksi radi prilagođavanja novim zahtevima struke imperativ je Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Program Simpozijuma

20. oktobar 2019, Otvorena vrata Farmaceutskog fakulteta: radionice, predavanja i savetovališta namenjeni građanima.

Farmaceutski fakultet otvara vrata i priprema niz radionica, predavanja i savetovanja namenjenih sugrađanima - odraslima i deci. Ukoliko imate nedoumice, želite savet o zdravom životu, ishrani, tumačenju laboratorijskih rezultata, preporuke o pravilnoj primeni lekova, suplemenata, lekovitom bilju i izradi čajevi ili želite da zavirite u proces proizvodnje lekova, odgovor će vam dati nastavnici i saradnici Farmaceutskog fakulteta. Za najmlađe posetioce pripremljene su radionice pod nazivom “Analiza izbliza” – avantura znanja i zanimljivosti kojom će vas voditi farmaceuti!

Dodatne informacije i program manifestacije

21. oktobar 2019, Stručni sastanak I kategorije, akreditovan odlukom Zdravstvenog saveta Srbije B-99/19: “Toksikologija u praksi i obrazovanju u Srbiji: juče, danas, sutra”. Farmaceutski fakultet

Na dan kada je pre 160 godina, 21. oktobra 2019. godine ukazom kneza Miloša Obrenovića utemeljena Državna hemijska laboratorija za „preke sanitetske potrebe“, među kojima su i toksikološke analize, želimo da se podsetimo kako je sve počelo i da je prvi državni hemičar bio farmaceut, kao i da ukažemo da je toksikologija u praksi duplo starija od toksikologije u obrazovanju, budući da je sa početkom studija farmacije (1939) otpočelo najšire obrazovanje u ovoj oblasti.

Više informacija o ovom događaju možete pronaći ovde.

22. oktobar 2019, Svečana sednica Nastavno-naučnog veča Farmaceutskog fakulteta

Po tradiciji Farmaceutski fakultet u nedelji obeležavanja godišnjice osnivanja jednu sednicu nastavno-naučnog veća posvećuje najboljim studentima kojima se uručuju nagrade, a to je i prilika da se sa poštovanjem i zahvalnošću pozdravimo od nastavnika koji završavaju svoj radni vek. Na ovoj sednici se takođe urućuju zlatni indeksi generaciji koja je pre 50 godina upisala Farmaceutski fakultet, te je ovo jedna lepa prilika gde se sreću i razmenjuju iskustva različite generacije farmaceuta.

24. oktobar 2019. Svečana akademija povodom obeležavanja Jubileja 80 godina studija farmacije u Beogradu. Farmaceutski fakultet u Beogradu.