Др сц. Јована Аранђеловић

Farmaceutski fakultet

Звање: научни сарадник
Организациона јединица: Катедра за фармакологију
Адреса: Војводе Степе 450, 11221 Београд, Србија
Просторија: 
Телефон: + 381 11 3951-276
Емаил: jovana.arandjelovic@pharmacy.bg.ac.rs

ЦВ

Орцид број: https://orcid.org/0000-0002-0837-7027

Wебсите ЦоД-ГОАТ пројекта: cod_goat_research.rs


Јована Аранђеловић је рођена 02.05.1992. године у Београду. Руководи пројектом ‚‚Транслациони пут за расветљавање ефеката третмана агонистом ГЛП-1 рецептора на функцију осовине масно ткиво - мозак у когнитивним процесима код дијабетеса типа 2 са придруженом гојазношћу (ЦоД-ГОАТ)“ (Транслатионал роад то елуцидате тхе еффецтс оф ГЛП-1 рецептор агонист треатмент он адипосе тиссуе - браин аxис фунцтион ин цогнитиве процессес ин диабетес тyпе 2 wитх цонцомитант обеситy, ЦоД-ГОАТ) који финансира Фонда за науку Републике Србије у оквиру ПРОМИС позива (2024-2026). Након одбране докторске дисертације, под називом ,,Бимодална модулација алфа5 ГАБАА рецептора у експерименталном моделу Алцхајмерове болести” и под менторством проф. др Мирослава Савића 12.09.2022. године, реализовала је два краткорочна пројекта у иностранству (један везан за ин витро праћење ГАБАА рецептора на нивоу неурона на НОВА Медицал Сцхоол у Португалу који је финансиран од стране ФЕНС/ИБРО (2023), и други под називом „ИТ макес с(ци)енсе“ који се бавио анализом резултата РНК секвенцирања на Институту за генетику и молекуларну и ц́елијску биологију (ИГБМЦ) у Француској, који је финансирала Француска амбасада у Србији (2022)).

Истраживачки интерес: Руководилац у раној фази каријере фасциниран когнитивном дисфункцијом и поремећајима расположења у неуродегенеративним болестима, као и у болестима које су фактори ризика за њихов настанак (попут метаболичких поремећаја и стања узрокованих стресом), са фокусом на ГАБАергичку трансмисију, и откривање нових лекова.

Похађала је ИX гимназију „Михаило Петровић Алас“, природно-математички смер и била је активни члан Истраживачке станице „Петница“ (смерови: молекуларна биомедицина и хемија). Фармацеутски факултет Универзитета у Београду, смер фармација-медицинска биохемија уписала је 2011. године и завршила га 2016. године са просечном оценом 9.78. Тема завршног рада била је ,,Ефекти понављане примене супстанце која делује на α6 ГАБА А рецепторе у моделу тригеминалног неуропатског бола код пацова” на Катедри за Фармакологију под менторством професора Мирослава Савића. За време интегрисаних академских студија учествовала је у изради четири студентска научно-истраживачка рада на Катедрама за физиологију, медицинску биохемију и фармакологију. Похађала је Интернационалну ЦЕЕПУС летњу школу о канцеру у Словенији (2016) као стипендиста и била је на плаћеној пракси на Катедри за токсикологију на Медицинском универзитету у Пољској (2016). Уписала је докторске академске студије 2016. године на Фармацеутском факултету, модул Фармакологија. Била је стипендиста Фонда за младе таленте Србије – Доситеја и стипендиста Министарства за просвету и спорт Републике Србије у току интегрисаних академских студија и/или докторских студија и касније је била запослена у истраживачком/научном звању на Фармацеутском факултету. Завршила је приправнички стаж у „Аqуалаб Плус“ лабораторији и положила стручни испит за магистре фармације – медицинске биохемичаре у Министарству здравља Републике Србије 2017. године


Као студент докторских студија и/или постдокторант радила је на следећим пројектима којима је руководио проф. др Мирослав Савић (2016-2024) на Фармацеутском факултету, Универзитета у Београду:

  • Национални пројекат Фонда за науку Републике Србије – Идеје: Неуроиммуне аспецтс оф моод, анxиетy анд цогнитиве еффецтс оф леадс/друг цандидатес ацтинг ат ГАБАА анд/ор сигма-2 рецепторс: Ин витро/ин виво делинеатион бy нано- анд хиПСЦбасед платформс (НаноЦеллЕмоЦог, 2022-2024)
  • Х2020 пројекат (линија Инновативе Медицинес Инитиативе) Неуротоxицитy Де-Рискинг ин Прецлиницал Друг Дисцоверy (НеуроДеРиск, уговор бр. 821528; 2019-2022)
  • Пројекат финансиран од стране Министарства науке Србије „Карактеризација понашања поновљене примене новосинтетисаних лиганада селективних за различити подтипове ГАБА А рецептора (уговор бр. 175076, 2016–2020)

Завршила је једногодишњи тренинг програм за биоинформатику на Рачунарском факултету у Београду 2021. године. Током докторских академских студија, усавршавала се на неколико боравака у иностранству и учествовала на бројним конференцијама. Као стипендиста ДААД, похађала је ИнтерДАФ курс немачког језика у Лајпцигу, Немачка (2017). Као стипендиста Ерасмус+, била је на летњој научној школи „Линеарна алгебра за неуронаучнике“ на Универзитету у Радбауду, Холандија. Похађала је напредни Цајал тренинг програм ,,Когниција код старења“ на Универзитету у Бордоу, Француска (2021). Учествовала је у ЕЦНП wорксхоп-у 2022. године, као једна од 100 најбољих неуронаучника на почетку каријере (еарлy цареер сциентистс) у Француској. У оквиру Хоризон пројекта, 2022. године, учествовала је у реализацији биоинформатичке анализе резултата РНК секвенцирања у компанији Санофи у Француској (2022). Завршила је више онлине ливе траининг програма у области програмирања, неки од њих су на Школи биолошких наука Универзитета у Кембриџу, Енглеска (2021).

Била је аутор или коаутор 5 радова у врхунским међународним часописима (М21), 1 рада у истакнутом међународном часопису (М22), и великог броја саопштења на међународним и домаћим скуповима (М33, М34, М64) (орцид број: хттпс://орцид.орг/0000-0002-0837-7027).

Говори енглески (Ц1) и немачки језик (Б1).

  • .