Др сц. Милош Збиљић

Farmaceutski fakultet

Организациона јединица: Катедра за ботанику
Радно место: Асистент са докторатом
Телефон: +381 11 3951-305
Емаил: mzbiljic@pharmacy.bg.ac.rs

ЦВ


Милош Збиљић је рођен 1992. године у Килбергу, Швајцарска. Основну школу и гимназију завршио је у Крушевцу. Дипломирао је на Универзитету у Београду - Биолошком факултету 2015. године. Мастер рад под насловом: “Дистрибуција и угроженост реликтних дрвенастих биљака Србије на основу података из хербаријумских збирки Института за ботанику (БЕОУ) и Природњачког музеја (БЕО) у Београду” одбранио је 2016. године. Исте године уписује докторске студије на Биолошком факултету Универзитета у Београду на модулу Екологија биљака и фитогеографија.

Као стручни сарадник на Катедри за ботанику Фармацеутског факултета Универзитета у Београду ради од јануара 2017. године. Као асистент за ужу научну област Ботаника изабран је у децембру 2017. године, а у децембру 2020 реизабран је у исто звање.

Био је члан комисије за одбрану 6 завршних радова. Учествује у реализацији практичне наставе на предметима Ботаника и Лековите биљке и животна средина на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду.

Учествује на пројектима:

  • Прибављање података и друге услуге у циљу наставка успостављања еколошке мреже у Републици Србији“ ЈНОП 01/ 2018 ("ЕКОЛОШКА МРЕЖА")
  • Прибављање података и друге услуге у циљу успостављања еколошке мреже Европске уније Натура 2000 као дела еколошке мреже Републике Србије“ ЈНОП 02/ 2018 (“НАТУРА2000”)
  • Прибављање података и друге услуге у циљу наставка израде црвених листа појединачних група организама флоре, фауне и гљива у Републици Србији“ ЈНОП 03/ 2018 ("ЦРВЕНЕ ЛИСТЕ")
  • Балкан биодиверситy ацросс спатиал анд темпорал сцалес - паттернс анд мецханисмс дривинг васцулар плант диверситy (Фонд за науку, Програм Идеје – шифра пројекта 7750112)

Главна истраживачка интересовања су таксономија, екологија и заштита лековитих и потенцијално лековитих биљака на простору Балканског полуострва.

Језици: Енглески.

  • Zbiljić M, Lakušić B, Marčetić M, Bogdanović S, Lakušić D. (2021): Morphological and chemical evidence of Teucrium × rohlenae K.Malý (Lamiaceae), a new hybrid in Croatia. Acta Botanica Croatica 80(1): 48–55.