Програм обележавања Јубилеја 80 година фармације у Србији у октобру

Октобар - месец фармације

15. октобар 2019, Отварање изложбе “Тражим почетак, сјај и сате стале”, из циклуса “Великани у фармацији”, аутора Јелене Манојловић. Фармацеутски факултет

Изложбом је отворена могућност да се осветли лик, дело И изврсност појединаца, родоначелника образовања у фармацији. Њихове заслуге у у спостављању научних дисциплина у пољу фармације су немерљиве. О академицима Стевану Јаковљевићу и Јовану Туцакову, биће представљени архивска грађа, лични предмети, аудио записи, фотографије из различитих приватних колекција. Намера аутора и организатора је да широј публици представе професионални значај Стевана Јаковљевића, познатијег као књижевника, академика књижевности, који је са друге стране био први старешина Фармацеутског одсека и први професор ботанике на Фармацији, као и Јована Туцакова, оснивача Института “Јосиф Панчић”, академика из етно-медицине, првог професора фармакогнозије.

Детаљније информације о изложби

19. октобар 2019. Национални симпозијум “Фармацеутски производи и услуге: компетенције засноване на доказима и иновацији знања”.

Поводом обележава јубилеја 80 година студија фармације у Београду, Симпозијум организује Фармацеутски факултет Универзитета у Београду и акредитован је одлуком Здравственог савета Србије као курс континуиране едукације.

Током низа година улога фармацеута у друштву се мењала, те је експерт за производњу лекова, снабдевање И пружање одговарајућих информација о лековима, постао и здравствени професионалац посвећен здравственој заштити са пацијентом у центру пажње који обезбеђује ефективну И безбедну употребу лекова. У оквиру фармацеутске професије све више је присутан мулти-дисциплинарни рад, а у зависности од радне праксе фармацеути не ретко преузимају И улоге менаџера И лидера, креатора нових услуга, ментора, едукатора, истраживача. Образовање студената у складу са савременим улогама фармацеута, као И континуирани развој и едукација колега у пракси ради прилагођавања новим захтевима струке императив је Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

Програм Симпозијума

20. октобар 2019, Отворена врата Фармацеутског факултета: радионице, предавања и саветовалишта намењени грађанима.

Фармацеутски факултет отвара врата и припрема низ радионица, предавања и саветовања намењених суграђанима - одраслима и деци. Уколико имате недоумице, желите савет о здравом животу, исхрани, тумачењу лабораторијских резултата, препоруке о правилној примени лекова, суплемената, лековитом биљу и изради чајеви или желите да завирите у процес производње лекова, одговор ће вам дати наставници и сарадници Фармацеутског факултета. За најмлађе посетиоце припремљене су радионице под називом “Анализа изблиза” – авантура знања и занимљивости којом ће вас водити фармацеути!

Додатне информације и програм манифестације

21. октобар 2019, Стручни састанак I категорије, акредитован одлуком Здравственог савета Србије Б-99/19: “Токсикологија у пракси и образовању у Србији: јуче, данас, сутра”. Фармацеутски факултет

На дан када је пре 160 година, 21. октобра 2019. године указом кнеза Милоша Обреновића утемељена Државна хемијска лабораторија за „преке санитетске потребе“, међу којима су и токсиколошке анализе, желимо да се подсетимо како је све почело и да је први државни хемичар био фармацеут, као и да укажемо да је токсикологија у пракси дупло старија од токсикологије у образовању, будући да је са почетком студија фармације (1939) отпочело најшире образовање у овој области.

Више информација о овом догађају можете пронаћи овде.

22. октобар 2019, Свечана седница Наставно-научног веча Фармацеутског факултета

По традицији Фармацеутски факултет у недељи обележавања годишњице оснивања једну седницу наставно-научног већа посвећује најбољим студентима којима се уручују награде, а то је и прилика да се са поштовањем и захвалношћу поздравимо од наставника који завршавају свој радни век. На овој седници се такође урућују златни индекси генерацији која је пре 50 година уписала Фармацеутски факултет, те је ово једна лепа прилика где се срећу и размењују искуства различите генерације фармацеута.

24. октобар 2019. Свечана академија поводом обележавања Јубилеја 80 година студија фармације у Београду. Фармацеутски факултет у Београду.