Др сц. Бојан Чалија

Наш уважени колега, др сц. Бојан Чалија, ванредни професор, дипломирао је на Универзитету у Београду - Фармацеутском факултету (2007) и докторирао (2013) одбранивши дисертацију под називом „Функционалност хитозана у формулацији алгинат-хитозан микрочестица као носача за нестероидне антиинфламаторне лекове“. Током 2009. године, као стипендиста Службе немачке академске размене (ДААД), боравио је на Катедри за Фармацеутску технологију Технолошког Универзитета Цароло-Wилхелмина у Браунсцхwеиг-у у оквиру специјалног програма за Србију: „Истраживачко искуство у Немачкој за студенте и дипломце из Србије“. Академску специјализацију из Индустријске фармације завршио је 2015. године. Његова прерано прекинута академска каријера одвијала се у период од 2007. до 2022. године, на Катедри за фармацеутску технологију и козметологију, Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, где је биран у звања сарадник у настави (2007-2008), асистент (2008-2014), доцент (2014-2019) и ванредни професор (од 2019) за ужу научну област Фармацеутска технологија. Био је ангажован и као гостујући предавач на докторским студијама на Фармацеутском факултету Универзитета у Тузли.

На пољу наставне активности био је изузетно посвећен реализацији и унапређењу теоријске и практичне наставе на интегрисаним академским студијама студијског програма Фармација, кроз предмете Фармацеутска технологија 1, Фармацеутска технологија 2, Индустријска фармација и Савремени фармацеутски облици, као и на докторским академским студијама у области Фармацеутске технологије и специјалистичким академским студијама из Индустријске фармације и Пуштање лека у промет. Ванр. проф. др Бојан Чалија је са великом одговорношћу приступао целокупном наставном процесу, при чему је несебично користио своје богато знање и стручност на пољу фармацеутске технологије и индустријске фармације да презентује градиво и побуди интересовање студената за област фармације као њиховог будућег позива. Био је ментор и члан већег броја комисија за одбрану завршних радова студената интегрисаних и специјалистичких академских студија. Улагао је труд и у креирању наставне литературе као коаутор уџбеника чији је издавач Фармацеутски факултет: Савремени фармацеутски облици, основни уџбеник (2021), Радна свеска за вежбе из Индустријске фармације (2015), Фармацеутска технологија ИИ – практикум(2013), Одабране фармацеутско технолошке операције, Мултимедијални приручник (2013). Активно и континуирано се бавио унапређењем наставничких компетенција, па је између осталог, био учесник Темпус пројекта „Постградуате Qуалифицатион ин Пхармацy - Тхе Wаy Форwард“ (2010-2012), а такође и пројекта „Тхе пројецт Реинфорцемент оф тхе Фрамеwорк фор Еxпериентиал Едуцатион ин Хеалтхцаре ин Сербиа (РеФЕЕХС)” који је финансиран у оквиру програма Ерасмус+ программе КА2 – Цооператион фор иноватион анд тхе еxцханге оф гоод працтицес – Цапацитy Буилдинг ин тхе фиелд оф Хигхер Едуцатион (пропосал ЕАЦ/А04/2014). Поред свега тога, генерације студената Фармацеутског факултета памтиће га као цењеног наставника који је неговао квалитетну узајамну комуникацију и однос пун поштовања.

Ванр. проф. др Бојан Чалија оставио је богато наслеђе и трајне резултате у области научно-истраживачког рада. Био је сарадник више националних научних пројеката. Од 2008. до 2010. године учествовао је као сарадник на пројекту технолошког развоја под називом „Развој и карактеризација колоидних носача за антиинфламаторне лекове“ (ТР-19058), а од 2011. до 2019. године на пројекту технолошког развоја „Развој микро- и наносистема као носача за лекове са антиинфламаторним деловањем и метода за њихову карактеризацију“ (ТР-34031) и пројекту основних истраживања „Развој молекула са антиинфламаторним и кардиопротективним дејством: структурне модификације, моделовање, физичкохемијска карактеризација и формулациона испитивања“ (ОИ-172041) Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Од 2022. године био је учесник на пројекту  „Цомпосите цлаyс ас адванцед материалс ин анимал нутритион анд биомедицине“ (АниНутБиомедЦЛАYс) у оквиру програма ИДЕЈЕ Фонда за науку Републике Србије. Плодна и успешна научна активност професора Чалије верификована је кроз више од 130 библиографских јединица, међу којима су радови објављени у међународним и националним часописима, поглавља у монографијама међународног значаја, предавања по позиву са међународних и националних скупова, и саопштења на међународним и националним скуповима. Био је уредник монографије међународног значаја Мицросизед анд Наносизед Царриерс фор Нонстероидал Анти-Инфламматорy Другс: Формулатион Цхалленгес анд Потентиал Бенефитс (2017) и коаутор 2 техничка решења. Предмет истраживања ванр. проф. др Бојана Чалије односио се на формулацију и карактеризацију микро- и наноносача лековитих супстанци. Посебан допринос дао је у оквиру истраживања хитозана као функционалног ексципијенса у саставу фармацеутских препарата за различите путеве примене. Остварио је и успешну научну сарадњу са бројним истраживачима и центрима из земље и иностранства, укључујући Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, Реадинг Сцхоол оф Пхармацy - Университy оф Реадинг, и Институте оф Пхармацy - Казан Стате Медицал Университy.

Професионално ангажовање ванр. проф. др Бојана Чалије превазило је оквире наставог и научно-истраживачког рада. Био је активан члан уредништва часописа Друг Девелопмент & Регистратион Јоурнал и рецензирао је велики број научних радова на позив више од 25 међународних научних часописа. Често је ангажован у радним групама Фармацеутског факултета Универзитета у Београду. Од 2013. године био је члан Редакције сајта Фармацеутског факултета. Од 2019. године био је члан Стручног одбора за континуирану едукацију Савеза фармацеутских удружења Србије (СФУС). Изузетан допринос развоју и популаризацији фармацеутских наука остваривао је као члан иницијативног одбора Секције за фармацеутске науке СФУС-а и Центра за индустријску фармацију Универзитета у Београду - Фармацеутског факултета. Био је секретар научног симпозијума 12тх Централ Еуропеан Сyмпосиум он Пхармацеутицал Тецхнологy (ЦЕСПТ) (2018 Септембер 20-22, Сзегед, Хунгарy) и ВИИ Конгреса фармацеута Србије са међународним учешћем (10-14. октобар 2018., Београд).

Ванр. проф. др Бојан Чалија био је колега и сарадник који је прихватао сваки професионални изазов са пуно пажње и улагао свој целокупан потенцијал да се остваре постављени циљеви увек тражећи могућност да се уради више и боље. Његовим прераним одласком, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду изгубио је врсног стручњака и посвећеног наставника, а чланови Катедре за фармацеутску технологију и козметологију остали су без драгог колеге који је уносио знање, ведрину и елан у сваком заједничком подухвату.

Катедра за фармацеутску технологију и козметологију