CEEPUS

CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies)

је програм академске размене студената и професора земаља Средње и Источне Европе, и заснива се на међународном споразуму чије су потписнице Аустрија, Албанија, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Хрватска, Македонија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија и Србија. ЦЕЕПУС омогућава размене у виду кредитне мобилности за студенте, истраживачких боравака, реализације предавачких активности, као и тзв. летњих школа.

У програму ЦЕЕПУС, мобилности студената сврстане су у три категорије, с обзиром на категорију стипендиста и сврху мобилности:

1. студент – за студенте који су завршили најмање 2 семестра на матичној институцији. Стипендије се додељују за најмање три месеца.

2. краће мобилности студената (схорт-терм студент) – предвиђена за студенте који желе да спроведу истраживања за завршни рад/дисертацију. Минимално трајање ове врсте мобилности је један месец.

3. краће екскурзије (схорт-терм еxцурсион) – за учеснике кратке групне мобилности (попут летње школе).

Трајање мобилности директно зависи од врсте и категорије мобилности за коју се апликант пријављује. Генерално, ЦЕЕПУС студентима омогућава дуже боравке, у трајању од једног или два семестра, ради стицања кредита, али и оне краткорочне, у трајању до три месеца, са циљем истраживања и писања мастер или докторске тезе, као и тзв. краткорочне екскурзије, које се односе на боравак на зимским и летњим школама (трајања до 6 дана).

Важно: Пријаве се искључиво врше путем званичне Интернет платформе, а пре пријаве студенти треба да се консултују с националном ЦЕЕПУС канцеларијом, као и са ЕСПБ координаторима (проф др Снежана Савић, snezana.savic@pharmacy.bg.ac.rs , Марина Одаловић, marina.odalovic@pharmacy.bg.ac.rs ) .

Више информација о самом програму као и списак Националних ЦЕЕПУС канцеларија, и упутство за пријављивање могу се наћи на званичној Интернет платформи ЦЕЕПУС програма: www.ceepus.info  Информације о реализацији овог програма у Републици Србији могу се наћи на адреси Националне ЦЕЕПУС канцеларије www.erasmusplus.rs  или добити путем следећег мејла ceepus@tempus.ac.rs  .