Подршка здравственим радницима

Поштовани грађани Србије, поштовани Председниче, поштовано Министарство здравља, драге колеге фармацеути,

Фармацеутски факултет Универзитета у Београду упућује захвалност и подршку свим ангажованим који се у овом тренутку боре са пандемијом SARS-CoV2 вируса, свим здравственим радницима Србије, свим грађанима који доследно и дисциплиновано спроводе превентивне мере штитећи себе и друге од ширења инфекције.
Посебну подршку, захвалност и поштовање упућујемо нашим драгим колегама, фармацеутима у здравственом систему Србије, знамо да дајете свој максимални допринос у превенцији инфекције и да сачувате своје пацијенте.
Фармацеути су кроз историју развоја наше државе увек били најдоступнији здравствени радници и као такви они су и у великим изазовима делили судбину свих здравствених радника земље. Апотеке су здравствене установе осмишљене у плану мреже да на примарном нивоу система здравствене заштите буду његов најистуренији елемент. Тако је било још од прве јавне апотеке са школованим апотекаром пре два века, тако је и сада. У свим епидемијама, ратовима и пошастима са којима се Србија суочавала апотеке су остајале отворене, а фармацеути су пружали свој свакодневни допринос у одржавању правилног лечења пацијената, у превенцији болести и пружању адекватних и стручних информација.
Да би заузели своје место у здравственом систему фармацеути морају да заврше фармацеутски факултет који траје 5 година, затим да обаве приправнички стаж и да положе стручни испит. Тек тада фармацеути, уз друге медицинске раднике, лекаре, стоматологе, медицинске сестре, фармацеутске техничаре, уз пуно стеченог знања, заузимају своје место у систему заштите здравља становништва где своје задатке испуњавају савесно и предано.
Драге колеге, фармацеути Србије, поносни смо на вас, на ваш допринос. Свесни смо да ваш труд, знање и посвећеност нису увек видљиви и препознати. Против тога можемо се борити само истрајним и квалитетним учешћем у заштити здравља становништва и давањем пуног доприноса напорима за контролу пандемије SARS-CoV2 вируса.
Драге колеге, не заборавите још једно, чувајте се и ви, јер тиме чувате и здравље својих најближих.
Колектив Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.