Отварање изложбе Момчило Ст. Мокрањац

Изложба "Момчило Ст. Мокрањац, хемичар, професор, токсиколог", у склопу циклуса "Великани у фармацији", у организацији Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, Музеја Крајине из Неготина и САНУ, биће отворена у уторак, 16. априла 2019. године, у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, Београд.

Кроз архивску грађу, документе и предмете широј и научној јавности биће представљен живот и рад значајаног научника, професора, великана у фармацији. Изложбу ће отворити проф. др Слађана Шобајић, декан Фармацеутског факултета и Хор Дечијег културног центра Београда, под управом Невене Ивановић.

Циклусом "Великани у фармацији" Фармацеутски факултет Универзитета у Београду почиње обележавање значајног јубилеја, 80 година студија фармације, поводом кога ће до краја 2019. године бити уприличени богати садржаји. Изложба "Момчило Ст. Мокрањац, хемичар, професор, токсиколог" ће бити отворена до 4. маја 2019. године, а у току њеног трајања предвиђени су пратећи програми и стручна вођења, о којима ће јавност накнадно бити информисана на сајту САНУ и Фармацеутског факултета.

 

Момчило Ст. Мокрањац (28. април 1899 – 16. септембар 1967.) син чувеног српског композитора Стевана Мокрањца и Марије Предић (братанице Уроша Предића), био је хемичар и први професор Токсиколошке хемије на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду, чија се највећа заслуга огледа у утемељењу образовања у области токсикологије, не само у Србији већ и тадашњој југословенској држави. Изложба има за циљ да поводом 120 година од рођења професора Момчила Ст. Мокрањца широј и научној јавности представи његов допринос и заслуге у раду хемијских лабораторија, оснивању Института за токсиколошку хемију, настави и образовању фармацеута, сарадњи између факултета и фармацеутских удружења, као и богат истраживачки опус, који је награђен значајним признањима (дописним чланством у Париској академији фармације и Лавоазијеовом медаљом), уз све друге активности које је Момчило Ст. Мокрањац обављао током радног века. Верујемо да ће изложба показати да се име „Мокрањац” везује за два оца, оца српске музике и оца српске и југословенске токсикологије.